pátek 21. července 2017

Honza málem králem. Kovář žiaril v reprezentácie a je medzi najlepšími Čechmi

V populárnej ankete hlasujú hokejoví experti, tréneri a novinári. V seriáli iDNES.cz čitateľom predstavíme každý všedný deň postupne všetkých desať finalistov. Vo štvrtok patrí "statočnému" kováč, ktorý je jediným zástupcom Kontinentálnej ligy.

Útočník Magnitogorsku sa prvýkrát dostal do elitnej desiatky už vlani, kedy skončil deviaty. Zrejme kováčov trochu uškodil záver sezóny, pretože sa mu majstrovstvá sveta v Minsku vôbec nevydarilo.

Trápil sa v tretej, štvrtej lajne. Neproměňoval šance a pripísal si jediný bod za asistenciu proti Švédsku. Vo známkovania čitateľov iDNES.cz dostal štvorku, hodnotenie redaktorov bolo ešte o niečo prísnejšie.

Lenže potom sa ho zastal slávny Jaromír Jágr.A o rok neskôr už bola situáci a iná, Jágr však v príbehu explzeňského hráčov vystupoval znova.

Kovář sa konečne presadil do zostavy národného tímu, dokonca na domácom šampionáte dostal privilégium robiť centra práve legendárnemu veteránovi. "Užívam si to a nesnažím sa na seba vyvíjať nejaký tlak. Je to trošku niečo iné, ale som strašne rád, "komentoval Kovář súhru sa 43letým Jágrom po prvých zápasoch.

Jihočeský odchovanec náročná úloha zvládol. Za turnaj bol portálom iDNES.cz hodnotený chválitebne, Kovář si pripísal solídnych deväť bodov (3 + 6). Hlavne vo štvrťfinále proti Fínom zažiaril dvoma gólmi. Nebyť skvostného Jágrovho výkonu stane sa kráľom práve český Honza.

"Teraz je to neskutočné.Bol to výborný zápas, takých človek za život moc nezažije, "hovoril Kovář bezprostredne po triumfe nad Fínmi.

" Rozhodne sa mu to podarilo. Akurát ma mrzí, že v poslednom zápase veľkú časť pr esedel. Aj tak patril podľa môjho k najlepším našim hráčom majstrovstiev, a to sa mi muselo páčiť, "pochválil tretí brankár Jakub Kovář mladšieho súrodenca.

Janu Kovář vyšiel vrcholný reprezentačný turnaj paradoxne v sezóne, kedy sa po dlhšej dobe neradoval z titulu.Predtým od roku 2010 vždy slávil - dvakrát s Chomutovom, raz s Ústím, Plzni pomohol k historickému titulu a v minuloročnej sezóne s Magnitogorskom premohol vo finále KHL pražského Leva.

Aj tak však hokejovej "Smejko" patrilo k oporám Metallurgu a ruským klubom Kovář predĺžil zmluvu až do roku 2018.Tou dobou už by český útočník mohol pomýšľať na účasť na olympijských hrách v Kórei.

Ale teraz sa chystá na galavečer do Karlových Varov.